POWRÓT

BRAND X

Grupa brytyjska.
Powstała w 1975 roku w Londynie z inicjatywy Phila Collinsa, perkusisty Genesis. W nagraniu pierwszych płyt oprócz lidera wzięli udział Robin Lumley- k, John Goodsall- g, voc, Percy Jones- b, voc oraz Morris Pert- perc.

Od 1977 roku Collins stopniowo rozluźniał współpracę z Brand X. Od tej pory funkcję głównego perkusisty grupy pełnili kolejno: Joe Blocker, Kenwood Dennard, Chuck Burgi i Mike Clarke.

W 1978 roku również Lumley ograniczył uczestnictwo w nagraniach Brand X; dołączył wówczas Peter Robinson- k, perc, voc.

W 1980 roku odszedł Pert. Ponagraniu płyty [7] grupa zawiesiła działalność. Misterne, bogate pod względem rytmicznym kompozycje ( np. Nuclear Burn, Euthanasia Waltz, Malaga Virgen, Masques, Deadly Nightshade, Dance Of The Illegal Aliens, Rhesus Perplexus, Voidarama), wysmakowane aranżacje oraz wyborna, jazzowa technika gry większości muzyków zapewniły Brand X opinię jednej z najlepszych w Wielkiej Brytani grup jazzowych drugiej połowy lat siedemdziesiątych. NIe zdobyła ona jednak wielkiej popularności, na jaką bez wątpienia zasługiwała.

Tylko w Stanach Zjednoczonych wydano płytę kompaktową "Xtrax" (Jem, 1986r.) z najlepszymi nagraniami Brand X.

Dyskografia:
[1] "Unorthodox Behaviour", 1976r.
[2] "Maroccan Roll", 1977r.
[3] "Livestock", 1977r.
[4] "Masques", 1978r.
[5] "Product", 1979r.
[6] "Do They Hurt?", 1980r.
[7] "Is There Anythink About?", 1982r.
[8] "Missing Period" 1992r.
[9] "Timeline" 1993r.
[10]"Manifest Destiny" 1996r.